"Απόψε είμαι ερωτευμένος με μια πόλη! Άσημη πόλη, φωταγωγημένη, ξαφνικά, από χιλιάδες όνειρα. Πόλη τριαντάφυλλο, πόλη χελιδόνι, πόλη ψωμί και πόλη εμπιστοσύνη ". Τάσος Λειβαδίτης

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ


 απο  "θαρρος"

Στ. Μπεχράκης

Ζήτησε πολιτική υπέρ δοκιμαζόμενων δημοτών

Να τεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εν προκειμένω ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών, αξίωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Δημοτών» Σταμάτης Μπεχράκης.
Ο κ. Μπεχράκης, παρουσία των μελών της γραμματείας της παράταξής του, Θεόδ. Κυριαζόπουλου, Σίσσυς Πλακονούρη και Ι. Θεοφιλόπουλου, πρότεινε την ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στο άτυπο δίκτυο που έχουν συστήσει και άλλοι Δήμοι της χώρας, βοηθώντας τους οικονομικά ασθενείς δημότες που δεν μπορούν να καταβάλουν το χαράτσι της ΔΕΗ.

Πρότεινε, επίσης, να δουλεύουν οι περισσότεροι αιρετοί χωρίς αμοιβή και τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν ως αμοιβές να διατεθούν για την ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου. Ζήτησε ακόμη τη μείωση των εξόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.  Τάχθηκε δε κατά της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, λέγοντας ότι θα διατεθούν χρήματα για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, ενώ άφησε ερωτήματα για τη μεγάλη διαφορά εκπτώσεων μεταξύ των έργων ανάπλασης σε Ιστορικό Κέντρο (έκπτωση 5%) και κεντρική πλατεία (47%).
Χαρακτήρισε, τέλος, ως «αποξήρανση» το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις στην επιτροπή διαβούλευσης που θα συνεδριάσει σήμερα, σχετικά με την εγκληματικότητα.
Στο πλευρό των πολιτών
Ειδικότερα, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι κοινή συνισταμένη της παράταξης, η οποία αποτελείται από ανθρώπους διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, είναι ότι όλοι μαζί αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τον προσανατολισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών.
Έτσι, σημείωσε ότι θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο πλευρό των δημοτών, γιατί δεν μπορεί να αποτελεί το βραχίονα της κρατικής πολιτικής, επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας από την Ε.Ε. και την τρόικα.
Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις είναι ορατές με το κλείσιμο καταστημάτων, τις απολύσεις προσωπικού και την ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοτική Αρχή πρέπει να δει με νέο πνεύμα το ρόλο της σε αυτές τις συνθήκες».
Πρόσθεσε ότι σε οργανωμένο περιβάλλον οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που χρησιμεύει για τη διατήρηση κάποιων φαρμάκων στο ψυγείο ή για το φωτισμό κάποιων χώρων, προκειμένου να αποφεύγονται οι κλοπές, ενώ υπογράμμισε ότι «δε δεχόμαστε να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα μέσο εκβιασμού».
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ενταχθεί και ο Δήμος Καλαμάτας στο πλευρό εκείνων που δεν μπορούν να καταβάλλουν το χαράτσι στη ΔΕΗ. Παρατήρησε ότι η ζωή στην αστική περιοχή είναι πολύ δύσκολη, καθώς έχουν μειωθεί οι μισθοί, ενώ τα τέλη είναι υψηλά και ανακοίνωσε την πρόθεσή του για ανάπτυξη κινήματος μείωσης των εξόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πρότεινε δε και την ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου με τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν ως αμοιβή στους αιρετούς του Δήμου. Επίσης, πρότεινε να υπάρξει μηχανισμός για την είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών του Δήμου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Έργο βιτρίνας η κεντρική πλατεία     
Διαφοροποιήθηκε εκ νέου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, χαρακτηρίζοντάς την ως μεγάλο ατόπημα και πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν σε φτωχογειτονιές, εκεί που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, και να μη δοθούν για έργα βιτρίνας.
Εξέφρασε το σκεπτικισμό του για τη μεγάλη έκπτωση που κατατέθηκε, του 47%, ενώ κατέθεσε την ανησυχία των καταστηματαρχών για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο μη περαίωσης του έργου, λόγω της μεγάλης έκπτωσης, προειδοποιώντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Δημοτική Αρχή θα έχει τεράστια ευθύνη.                     
Λείπουν οι εισηγήσεις
Το μέλος της γραμματείας του «Δικτύου» Θαν. Κυριαζόπουλος επισήμανε την έλλειψη εισηγήσεων από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης με θέμα την εγκληματικότητα, γεγονός που καυτηρίασε και ο κ. Μπεχράκης στη συνέχεια.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι κάθε Δευτέρα, από τις 6-8.00 το απόγευμα, στα γραφεία του συνδυασμού, συγκεντρώνονται αντικείμενα που παραδίδονται στο Δημοτικό Παντοπωλείο.
Η κα Πλακονούρη παρατήρησε ότι σε άλλους Δήμους υπάρχουν εθελοντές ή η Τεχνική Υπηρεσία που στηρίζει όλους όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής για το χαράτσι της ΔΕΗ.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου