"Απόψε είμαι ερωτευμένος με μια πόλη! Άσημη πόλη, φωταγωγημένη, ξαφνικά, από χιλιάδες όνειρα. Πόλη τριαντάφυλλο, πόλη χελιδόνι, πόλη ψωμί και πόλη εμπιστοσύνη ". Τάσος Λειβαδίτης

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ



Η πρόταση  του Δικτύου Ενεργών Πολιτών με αφορμή περιοδεία  τους  στη πλατεία 23ης Μαρτίου .
Να χαρακτηριστεί η Καλαμάτα Πόλη Ιστορικής Μνήμης για την  ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους με προσανατολισμό στη μελέτη  των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών ζωής  των πρώτων επαναστατικών χρόνων.
Συναντήσεις και επαφές με ελεύθερους επαγγελματίες  είχε  ομάδα του Δικτύου Ενεργών Πολιτών του Δήμου  αποτελούμενη από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Aσημακόπουλο Γιάννη, Γκόνη Κώστα, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Καλαμάτας του συνδυασμού  Σταμάτη Μπεχράκη, στο ιστορικό κέντρο της πόλης . Η ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες της πόλης μας επιβεβαιώνουν  τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής  του μνημονίου και της τρόικας . Μεταξύ άλλων ανταλλάχτηκαν  γνώμες για την πορεία του ιστορικού κέντρου και την στασιμότητα  που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. 
Ο Σταμάτης Μπεχράκης με αφορμή τη πορεία του ιστορικού χώρου της πλατείας της 23ης Μαρτίου έκανε την παρακάτω δήλωση:
1.       Με τις σημερινές επισκέψεις μας σε ελεύθερους επαγγελματίες  γύρω από το ιστορικό κέντρο διαπιστώνουμε μια στασιμότητα του χαρακτήρα του.  Κυρίως  στο τρόπο ημερήσιας λειτουργίας του χώρου της ιστορικής πλατείας σε σχέση  με τη   νυχτερινή  λειτουργία του χώρου. Η μη απομάκρυνση διαφημιστικών εμπορικών πινακίδων, η παράνομη στάθμευση , η μη αποκατάσταση φθορών στις υποδομές  κλπ. δημιουργεί μια επιβαρυντική εικόνα στη περιοχή γύρω από την πλατεία. Η κατάσταση αυτή , πέρα από συνηθισμένες  αιτίες και τις συνήθεις ολιγωρίες  που μπορεί να βρει καθένας καλόπιστα, οφείλεται και στην  έλλειψη  συνολικού  ιεραρχημένου σχεδίου για το ιστορικό κέντρο – χώρο της πλατείας  23ης Μαρτίου.
2.       Η νέα δημοτική αρχή πρέπει  να σχεδιάσει, να διεκδικήσει με συνεχή  τρόπο και  να κατοχυρώσει  στην πράξη ,τον επίσημο κρατικό χαρακτηρισμό της πόλης μας ως ένα από τα σημαντικά ιστορικά κέντρα των αγώνων του 1821. Η πρόταση μας είναι  η Καλαμάτα να αναγνωριστεί ως Πόλη Ιστορικής Μνήμης και μελετών  για την  ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και των κοινωνικοοικονομικών και εργασιακων συνθηκών ζωής  των πρώτων χρόνων λειτουργίας του , και η πόλη να χαρακτηρίζεται σαν τέτοια.  . Είναι σημαντικό  να τονιστεί ότι οι σημαντικές κορυφαίες στιγμές διαδραματίστηκαν  σε ένα  χώρο και με πυκνές εμπορικές  χρήσεις που ορισμένες εξακολουθούν μέχρι και σήμερα.
3.       Η δημοτική αρχή για το παραπάνω σκοπό πρέπει  να προσελκύει  εξειδικευμένο  επιστημονικό, μελετητικό και ιστορικό έργο σε ένα τέτοιο προσανατολισμό . Στην προσπάθεια της αυτή πρέπει να αξιοποιήσει σημαντικούς πανεπιστημιακούς Μεσσήνιους ιστορικούς . Σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα σημαιάκια των σημαιοστολισμών κατά την διάρκεια των παρελάσεων . Η αφυδάτωση του κορυφαίου γεγονότος της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από μια στείρα εθνική ιδεολογία και «εκπαιδευτικούς» μετασχηματισμούς  δεν μπορεί  να δώσει σήμερα μια φρέσκια ματιά που να προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των τουριστών αλλά και των νεότερων συμπολιτών   μας .
4.       Αναλυτικά ο συνδυασμός μας θα καταθέσει ειδικευμένα τις ιδέες του και για αυτή την πρόταση του στο ειδικό πλαίσιο για το σύνολο του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Επίσης ξεκίνησε και η  λειτουργία του site  www.depkal.gr που θα προβάλει τις θέσεις και τις δραστηριότητες του Δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου