"Απόψε είμαι ερωτευμένος με μια πόλη! Άσημη πόλη, φωταγωγημένη, ξαφνικά, από χιλιάδες όνειρα. Πόλη τριαντάφυλλο, πόλη χελιδόνι, πόλη ψωμί και πόλη εμπιστοσύνη ". Τάσος Λειβαδίτης

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας



Αγαπητοί συνδημότες /ισες του νέου Δήμου Καλαμάτας,
•συζητώντας καιρό τώρα για θέματα που λιγότερο ή περισσότερο μας απασχολούν όλους (ποιότητα ζωής, περιβάλλον, πολιτισμός, οικονομικός μαρασμός),
•συμμετέχοντας σε κινήσεις στο χώρο δουλειάς μας και στις γειτονιές,
•οραματιζόμενοι μια άλλη συμμετοχική και διάφανη Αυτοδιοίκηση
•απορρίπτοντας τη λογική των κομματικών σκοπιμοτήτων, των παραταξιακών στεγανών και της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων
Πήραμε την πρωτοβουλία  με ανοικτές διαδικασίες να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του Δικτύου Ενεργών Πολιτών στο Δήμο μας.

Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού Δικτύου πολιτών από τις πόλεις και τα χωριά του νέου Δήμου Καλαμάτας. Ενός δικτύου με ριζοσπαστικά και εναλλακτικά χαρακτηριστικά, όπου οι διαφορετικές απόψεις θα επιδιώκεται όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά και να συναντιούνται και να παράγουν αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν θα εξαντλείται σε πρόσκαιρες εκλογικές ανάγκες, αλλά θα συνεχίζει να αναπτύσσεται και την επόμενη των εκλογών, με στόχο να πραγματοποιήσει με την βοήθεια των δημοτών το πρόγραμμα του. 
Επιδιώκουμε την επέκταση του Δικτύου ενεργών πολιτών, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στην τοπική κοινωνία και στα κινήματα της. Γιατί η ύπαρξη ενός αυθεντικού αυτοδιοικητικού κινήματος έχει ιδιαίτερη αξία  για το βηματισμό  ενός περιφερειακού δήμου που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πολιτών του και την ιδιαίτερη ταυτότητα του.
Καταθέτουμε σήμερα για συνδιαμόρφωση το πλαίσιο των αντιλήψεων μας με βάση το οπoίο καταρτίζουμε το πρόγραμμα μας ,κάνουμε κριτική και ασκούμε έλεγχο στην δημoτική αρχή. Eπιδιώκουμε να εκφράσουμε  ένα δημοκρατικό κίνημα κατά της αυταρχικής διεύθυν-σης των δημοτικών υποθέσεων ,την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, να αποτελέσο-υμε μια δύναμη συνοχής ανάμεσα στο αστικό κέντρο και την αγροτική περιφέρεια. Διεκδι-κούμε ένα "πράσινο Δήμο" μέσα από μια ριζικά διαφορετική αντίληψη.
Πιστεύουμε στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και πολύ περισσότερο στα δημοτικά πράγματα. Γιατί η έννοια του «κατοικείν» για μας  σημαίνει συμμετοχή  στην κοινωνική ζωή, στην κοινότητα, το χωριό ή την πόλη.

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες ...
•Θέλουμε δημότες με ιδέες, προτάσεις, αιτήματα, διεκδικήσεις και συλλογικές δράσεις και όχι παθητικούς θεατές αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην τους.
•Επιθυμούμε Δήμο των πολιτών και όχι όργανο της κεντρικής εξουσίας για την επιβολή των ε-πιλογών του ΔΝΤ και του μνημονίου που συνεπάγεται περικοπές στα πενιχρά κονδύλια που δι-αθέτει ο δήμος για κοινωνική υποστήριξη, παιδεία, αθλητισμό, έργα υποδομής και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
•Θέτουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στις σκληρές συνθήκες που διαμορφώνονται υπό το βάρος των επώδυνων οικονομικών μέτρων που οδηγούν σε πύκνωση των γραμμών των ανέργων, σε λουκέτα επιχειρήσεων, καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότη-τας, συρρίκνωση των επαγγελμάτων που ζουν από τον τουρισμό, αποδιοργάνωση της αγροτι-κής παραγωγής.
•Στηρίζουμε και επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές πρόνοιας  («Βοήθεια στο Σπίτι», Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί, υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κ.λ.π.). Τα πιο ευάλωτα άτομα και ομάδες έχουν το δικαίωμα σε ειδικά μέτρα για προστασία και ενσωμάτωση στη καθημερινή ζωή, στην εξασφάλιση των βασικών υπηρεσιών και την καταπολέμηση των δι-ακρίσεων.
•Σχεδιάζουμε  στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου και της Μεσσηνίας  παρεμβαίνοντας με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα ήπιας ανάπτυξης που μπορούν να ενισχύσουν την απασ-χόληση και την προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην περιο-χή, ενάντια στο μαρασμό που οδήγησαν η κεντρική πολιτική εξουσία και η υποταγή των απερ-χόμενων δημοτικών αρχών σ’ αυτήν
•Προωθούμε τον ενιαίο χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό  για την περιφέρεια του νέου δή-μου , με τη συμμετοχή των πολιτών στο πλαίσιο της αειφόρας λογικής. Σκοπός είναι η ισορρο-πία μεταξύ αστικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και  η ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Απορρίπτουμε τον πολεοδομικό γιγαντισμό και την τσιμεντοποίηση.
•Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση  των υποδομών των παραμελημένων οικισμών και γει-τονιών, για έναν πιο δίκαιο κοινωνικά  δήμο.
•Υπερασπιζόμαστε και αναβαθμίζουμε τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους (από το πεζοδ-ρόμιο ως την παραλία). Είμαστε υπέρ της διαφύλαξης και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων.
•Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος σε ένα δήμο «πράσι-νο», βιώσιμο, φιλικό στον άνθρωπο που μπορεί να γίνει παράδειγμα δήμου μηδενικών αποβλή-των και αειφορικής ανάπτυξης.
•Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πεζών σε μια πόλη φτιαγμένη για ανθρώπους, Στοχεύ-ουμε  στη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και διευκόλυνση της κινητικότητας με ήπια μέσα μεταφοράς. Προωθούμε τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και τη χρήση ποδηλά-των και μέσων μαζικής μεταφοράς..
•Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια ούτε περιττό έξοδο σε δύσκολους καιρούς αλλά η ανάπτυξή του αποτελεί ανάγκη του κάθε πολίτη. Ιδιαίτερα μάλιστα για τον τόπο μας μπορεί να αποτελέσει τομέα στρατηγικής οικονομικής επένδυσης. Ο δήμος με ευαισθησία και όραμα πρέπει να εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για τη συνεχή ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του τόπου. Το πολιτιστικό πρόγραμμά του πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.
•Συγκρουόμαστε με αντιλήψεις ξενοφοβίας και κοινωνικού ρατσισμού απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
•Στηρίζουμε συλλογικές  δράσεις που παράγουν κοινωνικό και οικονομικό όφελος (κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, πολιτιστικές δράσεις, εθελοντικές ομάδες, πρωτοβου-λίες πολιτών κτλ.).
•Πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση που θα διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα το-υς δημοτικούς πόρους και θα εφαρμόζει την αξιοκρατία στο ανθρώπινο δυναμικό της. Διεκδι-κούμε αρμοδιότητες και πόρους από την κεντρική εξουσία αλλά και από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης
•Είμαστε αντίθετοι με το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη» που επιβάλει και με τη βοή-θεια του εκλογικού νόμου, ένα συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας το οποίο απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τις περιφερειακές κοινότητες, από τη συμμε-τοχή τους στη λήψη των αποφάσεων για τα τοπικά, δηλαδή τα άμεσα, δικά τους προβλήματα. 

Καλούμε τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς, από τις πόλεις και τα χωριά του νέ-ου Δήμου Καλαμάτας, που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς, να συναντηθούμε στο «Δίκτυο». Δεν είμαστε αιθεροβάμονες ούτε παντογνώστες. Αντίθετα γνωρίζουμε τις δυσκολίες ενός τέτοιου δρόμου. Πιστεύουμε όμως ότι αξίζει το «ταξίδι» για να διαμορφώσουμε μαζί, για το Δήμο μας, ένα ΟΡΑΜΑ και μια ΔΡΑΣΗ έχοντας συνα-ίσθηση ότι τον τόπο μας τον  έχουμε «δανειστεί από τα παιδιά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου