"Απόψε είμαι ερωτευμένος με μια πόλη! Άσημη πόλη, φωταγωγημένη, ξαφνικά, από χιλιάδες όνειρα. Πόλη τριαντάφυλλο, πόλη χελιδόνι, πόλη ψωμί και πόλη εμπιστοσύνη ". Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Σ. ΜΠΕΧΡΑΚΗ


Ομιλία του Σταμάτη Μπεχράκη
 παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Δικτύου Ενεργών Πολιτών

·      Γυρίζουμε σελίδα στο Δήμο Καλαμάτας
Αγαπητοί φίλοι
Παρουσιάζουμε σήμερα το πρώτο ψηφοδέλτιο του Δικτύου Ενεργών Πολιτών του καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας μετά την ίδρυση του και τα πρώτα του βήματα .
****Διανύσαμε πολύ μεγάλη απόσταση σε πολύ σύντομο χρόνο!
****Πολλοί φίλοι μας δεν πίστευαν ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε!
****πριν τρεις μέρες δώσαμε στην δημοσιότητα την ιδρυτική μας διακήρυξη με βάση την οποία θα διατυπώνουμε την πολιτική μας.
Η δύναμη μας είναι η συλλογικότητα νέων ανθρώπων που έχουν τη θέληση να αλλάξουν τη στασιμότητα. Να βάλουν σε άλλη τροχιά τον Δήμο με τη συμμετοχή του πολίτη.
Πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε ανοικτές συνελεύσεις, συνεδριάσεις  συντονιστικών επιτροπών προγράμματος, συντάξαμε  την ιδρυτική μας διακήρυξη πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε δεκάδες επαφές όχι ψηφοθηρικές, αλλά να βγάλουμε στην επιφάνεια τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και την πόλη. Θέλουμε να  έχουμε «γειωμένη» άποψη για τα θέματα που απασχολούν το δήμο μας  από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους φορείς. Να ελέγξουμε  την ορθότητα των αντιλήψεων μας. Να παρουσιάσουμε τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας.
    Και θα συνεχίσουμε έτσι , γιατί έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία για τις εκλογές και τη συμμετοχή μας στις δημόσιες υποθέσεις. Γιατί:

ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.

***Θέλουμε την ψήφο σας αλλά πριν από όλα επιδιώκουμε τη συμμετοχή σας στον αγώνα να αλλάξουμε όλοι μαζί τη ζωή μας.
Είναι οι πρώτες εκλογές στην δύσκολη εποχή του ΔΝΤ, οι πρώτες μ' έναν "Καλλικράτη" που δεν οδηγεί σε αυτοδιοικητική ανάπτυξη αλλά καθήλωση
Γιαυτό:
Οι εκλογές που έρχονται δεν μπορεί να είναι υπόθεση των "ειδικών" ή των λαμπερών προσώπων .Δεν πιστεύουμε ότι όλοι οι αιρετοί πρέπει να μετατρέπονται σε αμειβόμενα στελέχη .
- Είμαστε αντίθετοι με τους επαγγελματίες σωτήρες της αυτοδιοίκησης που εγκαταλείπουν εκ τους ασφαλούς την βεβαιότητα του δημοσίου
- Είμαστε αντίθετοι με  κομματικούς επίστρατους που επιχειρούν να σώσουν το κόμμα
- Θέλουμε να εκφράσουμε τον κόσμο της εργασίας που αγωνιά
για το αύριο του διπλανού του που το πρόβλημα του δεν λύνεται με τα stage και τα τετράωρα της εκδούλευσης.

Στη σημερινή κατάσταση πρώτο μέλημα μας ο περιορισμός των επιπτώσεων από την κρίση

- Με ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων στη δημοτική δράση
- Με την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού του δήμου σε μελέτες και έργα
- Με την επιστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
-        Με τη στήριξη και αναβάθμιση των λαϊκών συνοικιών, των υποβαθμισμένων χωριών ,του οικιστικού χώρου των εργατικών κατοικιών.

Η πόλη της Καλαμάτας, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται  σε μεταλλαγή υποβάθμισης  των όρων της ποιότητας ζωής  και του περιβάλλοντος.. Οι όποιες αλλαγές  γίνονται απρογραμμάτιστα  μέσω αποσπασματικών διορθώσεων ως ρυθμίσεις του εφικτού , και πολλές φορές, αντικρουόμενων δράσεων και ενεργειών, που συντελούν στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης.
Ο Δήμος Καλαμάτας δεν είναι πλέον ο ίδιος. Εντάσσονται στην διοικητική δομή, στον χώρο και στην οικονομική δραστηριότητα του Δήμου, περιοχές  που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Νέες δυνατότητες αλλά και νέες δυσκολίες Η ένταξη αυτή γίνεται, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για τον τρόπο λειτουργίας της νέας αυτής διοικητικής ενότητας που θα ονομάζεται  Δήμος Καλαμάτας.
Πρέπει άμεσα η νέα δημοτική αρχή να αποκτήσει σχέδιο με την αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων:
- Συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στο μεσσηνιακό κάμπο, ανάδειξη τοπικής παραγωγής παραδοσιακών καλλιεργειών που εγκαταλείφθηκαν ,σε συνεργασία με το ΤΕΙ.
- Να δουλέψει ώστε να γίνουν επώνυμα προϊόντα  Καλαμάτας με ειδικό δημοτικό σήμα, συνώνυμο της υψηλής ποιότητας . Με ό, τι συνεπάγεται αυτό ,για ελιές, λάδι, μετάξι
- Συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε χώρους που θα εγγυώνται ασφάλεια και ποιοτικό σήμα παραγωγής
- Τοπικό πράσινο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Ταΰγετο από τα Δενδρά (Δήμος Δ. Μάνης) μέχρι τα Αρφαρά . Να καταστεί η περιοχή χειμερινός προορισμός σε συνδυασμό με τους αυτοκινητοδρόμους.
- Καθορισμό περιοχών βιοκλιματικής κατοικίας, ελκυστικών για νέες επενδύσεις στον κορεσμένο πλέον τομέα της κατοικίας.
- Σύστημα αρχαιολογικών διαδρομών με αφετηρία το μουσείο της Καλαμάτας (μυκηναϊκοί τάφοι, βενετσιάνικα κάστρα, αρχαία θέατρα)
- Ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας ως πρώτης πρωτεύουσας της Μεσσηνίας.

Αγαπητοί φίλοι ,ες, , επιδιώκουμε έναν οικολογικό πράσινο Δήμο. Φέρνουμε στο προσκήνιο ,τη συμμετοχή.

- Την ανησυχία του καθημερινού ανθρώπου για το αύριο

- Τη φρέσκια ματιά για την αντιμετώπιση παλιών γνωστών προβλημάτων

- Συλλογικότητα, διαβούλευση με τον πολίτη, συνεργασία με όσους έχουμε κοινές ανησυχίες για το μέλλον

Επιδιώκουμε πράσινο δήμο για το μέλλον

- Με πράσινο στην πόλη

- Με πράσινο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών

- Με πράσινη ματιά στο δημόσιο χώρο

- Με πράσινη γεωργία
-Με εναλλακτική μετακίνηση των δημοτών
-        Τη μετακίνηση με ποδήλατο και ειδικούς χώρους ενοικίασης δημοτικών ποδηλάτων  με μάρκα, οικολογικά λεωφορεία με υποδοχές για ποδήλατα,
-        προαστιακό με πάρκινγκ στους σταθμούς της γραμμής τρένου και ειδικό βαγόνι για ποδήλατα-AMEA
Αγαπητοί φίλοι
Η Καλαμάτα, καίτοι ευτύχησε να είναι η  πόλη
, που με επιτυχία αξιοποίησε τους καταστρεπτικούς σεισμούς του ΄86  στη πορεία ακολούθησε  το καθιερωμένο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων, όπου η κυρίαρχη λογική ήταν - και είναι - η λογική του γρήγορου και πρόσκαιρου κέρδους, το οποίο αφ’ ενός δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται το όποιο επίπεδο ποιότητας κατοίκησης και ζωής και αφ’ ετέρου απαξιώνει την όποια λογική μακροχρόνιας  προστασίας του περιβάλλοντος .
-        Τα ελλείμματα πολιτικής  στα θέματα Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, και συνεπώς στην ευρύτερα παρεχόμενη ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, είναι ορατά.
-        Το κυκλοφοριακό
-        Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ποταμού Νεδοντα  βόρεια της Δημοτικής Αγοράς
-        Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εγκρίσεων των σχεδίων ασπροχώματος Βέργας Μ. Μαντίνειας συμβάλλει σε αυτή τη κατάσταση .
-        Η εγκατάλειψη του Δυτικού κέντρου ,η μετατροπή της γύρω περιοχής σε «στρατόπεδο»  εργατικών κατοικιών χωρίς μέτρα ανάταξης της ευρύτερης περιοχής και η  λειτουργία του δεύτερου γκέτο  τσιγγάνων μέσα σε ένα μεγαλύτερο γκέτο είναι απαράδεκτο.
-        Η καθυστέρηση της μεταφοράς του παλιού  νεκροταφείου που μπορεί να αναμορφώσει ολόκληρη την περιοχή και μεγάλο τμήμα της πόλης.
-        Η αντιμετώπιση της παραλιακής ζώνης της πόλης  με στενότητα και αποσπασματικό τρόπο. Η μη κατανόηση της σημασίας για την πόλη της Δυτικού τμήματος απο την σημερινή δημοτική αρχή
Τα αποτελέσματα, είναι εμφανή  έχουν οδηγήσει σε χρόνιες στρεβλώσεις και σε  καθυστερήσεις στην αναπτυξιακή της πορεία, ενώ ταυτόχρονα έχουν δράσει καταστροφικά – συχνά μη αναστρέψιμα – στο περιβάλλον και στην παρεχόμενη ποιότητα ζωής.
Η Καλαμάτα  λειτουργεί ως πόλη, ως ένα  μικρό πληθυσμιακό  κέντρο. Σε συνδυασμό δε με τη γεωγραφική της θέση, και τους συντελούμενους  Εθνικούς Δρόμους  στη περιοχή, οι αλλαγές αυτές θα είναι ακόμα  ταχύτερες και θα επηρεάζουν έντονα κυρίως την ποιότητα του περιβάλλοντος  φυσικού και κτισμένου. Την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Τα σκηνικό που θα ακολουθήσει είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο αν δεν αντιδράσουμε.
-        Το «νέο» θα αντικαθιστά το «παλαιό» με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς ένα πλαίσιο σχεδιασμού και ρυθμίσεων. Ενώ οι τάσεις δόμησης εκτός των οικιστικών  περιοχών θα αυξάνεται.
-        Η ζωή στη πόλη θα γίνει δυσκολότερη. Η αρχική φάση της αύξησης των επισκεπτών  τις αργίες και τις διακοπές, θα αντιστραφεί με τάσεις μαζικής εξόδου από αυτήν αργότερα.
-         Η κυκλοφοριακή μελέτη που είναι ουσιαστικά σημαντική παράμετρος  της ποιότητας ζωής μας  ,ουσιαστικά έχει αφεθεί σε «επικαιροποιήσεις» του παρελθόντος , επειδή αυτές οι μελέτες δεν φαίνονται προεκλογικά .
-        Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του γερασμένου βιολογικού δεν έγινε σημαία- έργο στρατηγικής σημασίας.
-        Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων  που είναι επείγον , ουσιαστικές δράσεις  δεν πάρθηκαν από  αυτή τη δημοτική αρχή.
-        Η προστασία του Ταϋγέτου ,η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και του τοπίου έχει φύγει από τη επικαιρότητα λόγω επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων της δημοτικής αρχής  .

 

Αγαπητοί φίλοι φίλες,  Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να  λειτουργούν με όρους της προηγούμενης εικοσαετίας, στυλ νομαρχίας, μέσα στο ξύλινο παπούτσι της μονοπρόσωπης παρορμητικής διοίκησης του ενός. 

-         Η υπόθεση σχεδιασμού, διαχείρισης και ελέγχου των έργων του Δήμου γίνεται μία κρίσιμη υπόθεση που απαιτεί νέους όρους, συνθήκες και περιβάλλοντα διοίκησης, λειτουργίας και σχεδιασμού .
-        Ο Δήμος από γραφειοκρατικός, πελατειακός και στενά τεχνικός μηχανισμός, πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικό κέντρο που να ενοποιεί, εκφράζει και οργανώνει όλες τις ζωντανές κοινωνικές, παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις της πόλης

Αγαπητοί φίλοι, φίλες. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα:

 -κρατώντας ο, τι καλό άφησαν οι προηγούμενοι και αλλάζοντας αυτό που χρειάζεται
- για να πάμε μπροστά με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και σχέδιο για το μέλλον
Ζητάμε να συγκρίνετε τις θέσεις μας με τις επικοινωνιακές θέσεις  της απερχόμενης δημοτικής αρχής που δεν την απασχολεί η ουσία αλλά η επικοινωνία .
Ζητάμε τη ψήφο σας στις 7 Νοεμβρίου , τη συμμετοχή σας στα κοινά.
Γυρίζουμε σελίδα στο Δήμο Καλαμάτας ,
Ψηφίζουμε το αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο
του  Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου