"Απόψε είμαι ερωτευμένος με μια πόλη! Άσημη πόλη, φωταγωγημένη, ξαφνικά, από χιλιάδες όνειρα. Πόλη τριαντάφυλλο, πόλη χελιδόνι, πόλη ψωμί και πόλη εμπιστοσύνη ". Τάσος Λειβαδίτης

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Η στήριξη ΤΕΙ και Πανεπιστημίου απέναντι στον εκπαιδευτικό Καλλικράτη, είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας.

Μετά τον «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση έρχεται και ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξαγγέλθηκε επίσημα πλέον από τον πρωθυπουργό και την υπουργό παιδείας. Ανακοινώθηκε η εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι τμήματα όπως γίνεται σήμερα. Από χωροταξικής πλευράς, περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων σχολών ακόμα και ολόκληρων ΤΕΙ και ΑΕΙ. Η πρόταση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης που παρουσιάστηκε σε προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων, μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο του σχεδίου. Ετοιμάζεται συρρίκνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις κλείσιμο περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ.
 Με τα δεδομένα αυτά, στην Καλαμάτα, τόσο το ΤΕΙ όσο και η Πανεπιστημιακή σχολή μπαίνουν σε νέες δοκιμασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση που προαναφέραμε, η πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας προτείνεται να καταργηθεί. Οι συνέπειες τέτοιων αποφάσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό, πολιτιστικό. Επίσης κάνει πιο δυσβάσταχτο το κόστος των σπουδών των παιδιών από την περιφέρεια. Είναι προφανές ότι το θέμα αφορά άμεσα την κοινωνία μας και πρέπει όλοι να πάρουν θέση.
Σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών του Δήμου Καλαμάτας δεν διακατεχόμαστε από ανούσιους τοπικισμούς ούτε αρνούμαστε την ανάγκη αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είμαστε όμως αντίθετοι στο να γίνει εις βάρος της Ελληνικής περιφέρειας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο υδροκεφαλισμό του εκπαιδευτικού συστήματος γιγαντώνοντας περισσότερο τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε αυτός ο γιγαντισμός των κεντρικών ιδρυμάτων, υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών. Προτείνουμε η αναγκαία αναδιάρθρωση (και χωροταξική) των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να γίνει προς όφελος της αποκέντρωσης με ενίσχυση περιφερειακών σχολών και συρρίκνωση σχολών του κέντρου. Αντί να καταργηθούν περιφερειακά τμήματα είναι από κάθε άποψη προτιμότερο να καταργηθούν ομοειδή τμήματα στα υδροκέφαλα δυσλειτουργικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ του κέντρου.
Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών καλούμε τους συνδυασμούς του Δήμου και της Περιφέρειας να πάρουν θέση. Η σημερινή δημοτική αρχή, του κ. Νίκα, πριν από λίγα χρόνια αδιαφόρησε στη συρρίκνωση του ΤΕΙ επιδεικνύοντας στάση υπακοής στην πολιτική της τότε ηγεσίας του υπουργείου παιδείας για τη λεγόμενη βάση του 10. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΙ συρρικνώθηκε δραματικά κινδυνεύοντας με κλείσιμο σχολών. Σήμερα μπροστά στο νέο πιο σοβαρό κίνδυνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε απαθείς. Η τοπική κοινωνία και οι φορείς της πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.    
Εμείς σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξή του. Ηδη σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Σταμάτης Μπεχράκης και το μέλος της συντονιστικής του Δικτύου Θανάσης Κυριαζόπουλος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Ανδρέα Κανάκη. Συζήτησαν αναλυτικά τις προοπτικές του ιδρύματος και τις κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξής του. Προγραμματίζουμε και άλλες επαφές με τις διοικήσεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου και καλούμε όλους τους φορείς να συμπαραταχθούν σε μια μεγάλη προσπάθεια θωράκισης των δύο ιδρυμάτων. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου